Eiendomsprofilen: 3 Kjappe med Remi

Vi har snakket med eiendomsutvikler Christian Remi Gundersen, han har vært selvstendig næringsdrivende siden han var 18 år og har drevet med mye forskjellig, men det er eiendom som alltid har fanget interessen. Remi startet et mindre entreprenørselskap for ca. 25 år siden og begynte med eiendom for rundt 10 år siden, han driver i dag kun med eiendomsutvikling.

Vi har stilt Remi 3 spørsmål om hans erfaringer i eiendomsbransjen, dette var svarene hans:

Hva er ditt beste kjøp?

Jeg kjøpte en seksjon i et bygg som inneholdt et par gamle leiligheter og næringslokaler i øvre etasje. Seksjonerte ut leilighetene og solgte med 400.000 kr i gevinst.

Deretter seksjonerte jeg ut et eget seksjonsnr. på taket, hvor jeg tegnet inn 5 leiligheter. Jeg søkte og fikk godkjent rammetillatelse på disse av kommunen og solgte så seksjonen på taket med byggerettigheter til ca. 1.600.000 kr i fortjeneste og stod da igjen med en samlet fortjeneste på ca. 2.000.000 kr.

Hva har vært din største tabbe?

Største tabbe, eller den dyreste lærdommen er nylig tilbakelagt!

Det startet for ca. 3,5 år siden, hvor vi kom over en ferdig regulert og relativt byggeklar tomt for oppføring av et næringsbygg.

Vi bestemte oss for å føre opp et bygg med fire seksjoner i varierende størrelse for videresalg, seksjonene skulle selges gjennom aksjeselskaper.

Så startet utfordringene..

Vi signerte første kontrakt men så kom krigen i Ukraina som førte til en betydlig økning på matrialkostnader. Renten stiger, og det var vanskelig å selge og vi så oss nødt il å gå ned i pris, noe vi kanskje ikke burde gjort..

Bygging av et slikt næringsbygg med mva. kompensasjon var en øvelse jeg trodde skulle gjennomføres på en enkel og grei måte men her tok jeg grundig feil. Det var komplisert og veldig mye mer arbeid og utfordringer en jeg hadde sett for meg (dette kunne jeg skrevet en egen artikkel om..)

Så fikk min kollega og samarbeidspartner kalde føtter og ønsket og seg ut av prosjektet, dette kostet.
Til og med beregning av kjøpesum, og alle detaljer rundt dette var en dyr og komplisert oppgave, hvor det har gått mye kostnader til rådgivere.

Resultatet ble et flott bygg, men et regnskap som viser over en million kroner i minus.. Dette var første gang jeg gjennomførte et slikt prosjekt, og i etterpåklokskapens lys, ser jeg at jeg ikke hadde den kunnskapen som jeg burde hatt!

Sometimes You Win, Sometimes You Learn!

Hva er ditt beste råd?

Bruk tid på å finne de rette samarbeidspartnerne, det er mange detaljer som bør på plass før man signerer med en partner.

  • Ærlighet. Man må stole 100% på hverandre.
  • Deligering av oppgaver / hvem skal gjøre hva!
  • Inngå aksjonæravtaler fra første stund, vær klar og tydelig på risiko for begge parter.
  • Dersom man har forskjellige roller i samarbeidet, som for eksempel at en hovedsakelig er å regne som en investor, og den andre parten er den som utfører mest praktisk arbeid, så må begge være inneforstått med risiko dersom prosjektet ikke går som planlagt.
  • Få med en partner som har god tilgang på kapital er selvsagt positivt, men her er det enda viktigere å inngå sikre og gode avtaler! Har man en dårlig avtale kan man for eksempel risikere å bli utvannet dersom man ikke kan stille med like mye kapital som partneren. Igjen, dette må tydlig inn i aksjonæravtalen fra første stund.
  • Og til sist, men også noe av det viktigste, ha alltid en plan B og C, i tilfelle ting ikke skulle gå som planlagt.

Har du en investeringsreise innenfor eiendom som fortjener oppmerksomhet? Del din eiendomshistorie med Eiendomsavtaler.no – la dine erfaringer skape verdi for andre!

Andre artikler

Eiendomsprofilen: 3 Kjappe med Remi

Fra hybel uten bad til 70 boliger flippet

Fordelene med å bruke en næringsmegler

Post Image